O nas

Terpsihora Dance Company, Plesno društvo Novo mesto je bilo ustanovljeno septembra 1992 z združitvijo takrat dveh najboljših plesnih skupin v Novem mestu – Teore in Terpsihore. Obe skupini sta uspešno delovali že pred ustanovitvijo društva. Z rednim programom plesnega izobraževanja smo ob ustanovitvi želeli mladim plesalcem in plesalkam omogočiti prostor, kjer bodo lahko razvijali svoj talent pod strokovnim vodstvom. 

Poslanstvo društva Terpsihora Dance Company je kultivirati ples kot umetniško zvrst v svojem okolju, zato že 30 let z rednimi vajami izobražujemo otroke, mladino in odrasle v različnih plesnih tehnikah, od klasičnega baleta do sodobnega plesa. Pri plesalcih vzpodbujamo in razvijamo ustvarjalnost od malih nog naprej ter skupaj z njimi ustvarjamo osmišljene plesne predstave. Plesalcem in tudi širši publiki želimo približati svet plesne umetnosti, jih spodbuditi k njihovi lastni ustvarjalnosti ter s tem bogatiti kulturno življenje v svojem ožjem in širšem okolju. 

Ples predstavljamo kot osnovno izrazno sredstvo človeka. Telo je inštrument – z njim lahko sproščamo čustva, ustvarjamo in se sporazumevamo. Ples omogoča plesalčev celovit razvoj, tako telesni kot duševni. Spodbuja tudi njegov socialni razvoj, saj poteka v skupini. Na področju duševnosti plesalci razvijajo svoje čustvene, intelektualne, ustvarjalne in umetniške zaznave ter čut za estetiko. Ples je del splošne kulture človeka in vzgaja posameznika v vrednotenju kulturne dejavnosti.

V društvu so poučevali priznani plesni pedagogi tako iz Slovenije kot tudi iz tujine: Sinja Ožbolt, Andreja Obreza, Uršula Teržan, Marta Štembergar, Fred Lasser, Maritza Galaz, Jana Menger, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Igor Sviderski,…

Kar nekaj naših priznanih plesalcev in pedagogov pa je začelo svojo plesno pot prav v Terpsihori in jo je potem uspešno nadaljevalo v Ljubljani ter v tujini: Gregor Luštek, Jana Menger, Rosana Hribar, Boštjan Pavček, Sabina Schwenner …